ZED sprak met Ryusuku Hamaguchi

“Ik ben niet te zacht voor mijn publiek”

Drive My Car

Het toneelstuk Oom Vanja van Aton Tsjechov zo sterk in de film verweven?
“Tsjechov wordt vermeld in het boek, maar hij werd veel belangrijker in de film. Nu, ik was al dol op het werk van Tsjechov voor ik aan Drive My Car begon. Maar hier was hij perfect op zijn plaats. Zijn dialogen brengen heel specifieke emoties naar boven en omdat de acteurs die emoties heel nauwkeurig hebben bestudeerd, worden ze nog krachtiger. Dat het Oom Vanja moest worden, is eveneens geen toeval. Dat stuk wordt ook wel aangehaald in het boek, maar in de film spreekt Oom Vanja de diepste gevoelens van Kafuku uit. Hij verwoordt de gevoelens die deze man altijd heeft verborgen.”

In de Saab wordt er met doden gesproken en er vallen grote bekentenissen. Die wagen lijkt meer op een metafoor dan op een echte wagen… 
“In het prille begin dacht ik niet aan de wagen als een metafoor. Voor mij was het gewoon een machine, een ding dat beweegt. Het voordeel is dat een wagen een film visueel aantrekkelijker maakt. Je kan met een voertuig de aandacht van het publiek trekken omdat het je door heel verschillende landschappen voert. En wanneer je een scène met veel dialogen hebt, kan je nog een visueel aspect op de achtergrond bieden. Maar toen we filmden begon zich het metaforische te manifesteren. Die rode Saab sedan werd een levend ding, een eigen karakter. Zodanig dat het zelfs een impact had op het einde van de film.

En dan nog dit: Reika Kirishima, de actrice die de rol van de overleden vrouw van Kafuku speelt, vertolkte ook een belangrijke rol in de Murakami-verfilming van Norwegian Wood. Toeval?
“Ja, puur toeval. Ze stond zeker hoog op ons lijstje en ze bleek ideaal voor onze film. Maar pas achteraf kwam ik erachter dat ze in Norwegian Wood zat en dat ze dus vooral perfect blijkt te passen in de werelden die Murakami schetst. En nu heb ik nog een vraag voor jou. Kom jij als Belgische journalist de gebroeders Dardenne soms tegen. Kan je hen vertellen dat ik een heel grote fan ben en dat hun films me enorm geïnspireerd hebben?” Dat zullen we zeker doen.  

Gerelateerde films